Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Udział WPHI w Ankarze w misji tureckich producentów mięsa wołowego do Polski

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Georgijew | 2016-10-21 08:29:08
mięso, wołowina, halal, ubój rytualny, bydło

Przedstawiciel WPHI w Ankarze towarzyszył tureckiej misji do Polski mającej na celu promocję polskiego sektora mięsnego wołowego wśród tureckich producentów.

 
Impreza została zorganizowana przez Agencję Rynku Rolnego oraz Związek Polskie Mięso, w ramach kampanii „Zasmakuj w Europie” realizowanej ze środków funduszy europejskich. WPHI w Ankarze dokonał wyboru tureckich dziennikarzy telewizyjnych i prasowych do udziału w delegacji. Przedstawiciel WPHI towarzyszył delegacji tureckiej i prowadził rozmowy z przedstawicielami tureckich organizacji branżowych na temat możliwości współpracy z polskimi hodowcami bydła i producentami mięsa wołowego.
 
Podczas misji odbyła się wizytacja Zakładów Mięsnych „MOKOBODY” koło Siedlec. Celem wizytacji było zaprezentowanie tureckim delegatom ubojni oraz uboju rytualnego „halal” dokonywanego przez wykwalifikowanego pracownika wyznania muzułmańskiego.
 
Organizatorów wspierała Polsko-Turecka Izba Gospodarcza, która wraz ze Związkiem Polskie Mięso przygotowała publikację „Charakterystyka i kierunki rozwoju sektora wołowego Unii Europejskiej, w kontekście współpracy handlowej i potencjału eksportowego europejskiej wołowiny do Turcji”.​
 
 
Oficjalna strona kampanii ZASMAKUJ w EUROPIE:
http://www.zasmakujweuropie.eu/entry/promocja-europejskiej-wolowiny-w-turcji-czyli-start-kampanii-pt-zasmakuj-w-europie
 
Informacja prasowa na stronie telewizji TGRT:
http://www.yukselendegerler.com/polonya-da-talebe-gore-helal-kesim-yapan-firmayi-gezdik-_H25.html