
Agencja Mięsa i Mięsa w Turcji (ESK) rozpoczęła sprzedaż tusz wołowych małym sklepom spożywczym i rzeźnikom w dniu 27 marca br. ESK będzie sprzedawać tusze wołowe supermarketom po cenie 20,5 liry (około 23 PLN) za kilogram, zaś rzeźnikom za cenę 22,5 liry (około 25 PLN). Podatek VAT będzie wliczony w ww. cenę bazową. Obecnie ceny wołowiny w Turcji kształtują się w przedziale od 40 TL (43 PLN) do 60 TL (63 PLN). Cena ta została ustalona przez Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Hodowli Turcji. Jeden sklep może kupić od ESK maksymalnie 50 ton mięsa.
Zgodnie z oświadczeniem na stronie internetowej ESK, działania te zostały podjęte w celu spowolnienia wzrostu cen mięsa czerwonego. Oferta ESK nie jest jednak skierowana do super i hipermarketów.
Szef Federacji Rzeźników Turcji - Fazlı Yalçındağ, wskazał, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy podwyżki cen mięsa wołowego były bezpodstawne. Szef Związku Producentów Mięsa Czerwonego w Turcji - Bülent Tunç, w wywiadzie dla dziennika Habertürk, powiedział: „Konsumenci tureccy kupują coraz mniej czerwonego mięsa, bo ceny rosną. To nie jest dobre dla producentów. Uważamy, że dzięki działaniom ESK ceny spadną. Ponadto, potrzebne jest skrócenie łańcucha dostaw między producentem a konsumentem, gdyż jest zbyt wiele podmiotów pośredniczących, co najbardziej przyczynia się do wzrostu cen. Należy również zwiększyć liczbę hodowli bydła".