Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Turcja obniża stawki celne na import żywca i wołowiny

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Georgijew | 2017-07-27 10:00:28
mięso, wołowina, żywiec, zboża

W dniu 27 czerwca 2017 r. w Dzienniku Urzędowym Turcji opublikowano obniżone stawki celne w odniesieniu do przywozu niektórych produktów rolnych, w tym mięsa, żywca i zbóż.

W dniu 27 czerwca 2017 r. w Dzienniku Urzędowym Turcji opublikowano obniżone stawki celne w odniesieniu do przywozu niektórych produktów rolnych, w tym bydła (obniżenie cła ze 135% do 26%), mięsa wołowego (obniżenie cła ze 100% lub 225% do 40%) oraz zbóż: pszenicy, jęczmienia i kukurydzy (obniżenie cła ze 130% lub 45% do 35% lub 25%).

Według uzasadnienia Ministra Ceł i Handlu obniżenie ceł ma na celu obniżenie inflacji. Jednak rząd jest przez wielu tureckich analityków gospodarczych krytykowany za próby rozwiązywania problemów strukturalnych za pomocą zwiększania importu. Według stowarzyszeń rolniczych obniżanie cen żywności poprzez wzrost importu spowoduje zniechęcenie producentów rolnych.

Jednocześnie Minister Żywności, Rolnictwa i Hodowli zapewnił krajowych producentów, że rząd nie ma zamiaru szkodzić interesom tureckich rolników i hodowców i chce jedynie ograniczyć spekulacje cenowe. W tym celu w dniu 1 lipca 2017 r. został wprowadzony mechanizm zabezpieczający interesy producentów mięsa i zbóż polegający na kontrolowaniu cen importowanego zboża, mięsa i żywca. Jeżeli wartość celna będzie poniżej wartości progowej czyli 3000 USD za tonę bydła, 4500 USD za tonę mięsa i 200 USD za tonę ziarna, import nie będzie dozwolony.

Dotychczasowa praktyka Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Hodowli wskazuje, że obniżenie ceł na mięso wołowe nie ma znaczenia dla eksporterów zagranicznych, gdyż licencje na import mięsa wołowego nie były od lat wydawane i zapewne nadal nie będą, pomimo braku oficjalnego zakazu importu wołowiny. Jedynym podmiotem, który może importować wołowinę w Turcji jest Państwowa Agencja Mięsak i Mleka – Et ve Sut Kurumu. Agencja importuje mięso schłodzone lub mrożone w ilości do 19 tys. ton rocznie – kontyngent ustalony z Komisją Europejską w ramach Unii Celnej pomiędzy UE a Turcją. Agencja w ten sposób reguluje podaż i tym samym ceny wołowiny na rynku tureckim.