Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Regulacje w sektorze rolno-spożywczym

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Dorota Kazimierczak | 2015-06-16 11:56:48
turcja, certyfikaty, licencje

Turcja zawarła szereg bilateralnych porozumień o współpracy weterynaryjnej i w zakresie ochrony zdrowia. Odpowiednie umowy z Polską powinny obowiązywać do momentu wstąpienia Turcji do UE.

Najważniejsze akty prawne odnoszące się do importu artykułów rolno-spożywczych to: Kodeks żywnościowy opublikowany 16 listopada 1997 r., notyfikacja z 1 września 2003 r. w sprawie kontroli żywności w fazie importu oraz aprobaty dokumentu kontrolnego (licencji importowej) dla materiałów opakowaniowych stykających się z żywnością i substancjami żywnościowymi , a także ustawa nr 6968 o ochronie i kwarantannie roślin, opublikowana 24 maja1957 r. oraz ustawa 3285 o kontroli zdrowia zwierząt, opublikowana 16 maja 1986 r., których przepisom podlega grupa półprzetworzonych materiałów roślinnych, mięso i produkty mleczne.

 

 

W kraju działa 25 regionalnych dyrekcji kontroli żywności, które podlegają Dyrekcji Generalnej Ochrony i Kontroli. Urzędy te, na wniosek importerów, wydają dokumenty czy licencje importowe (tur. Kontrol belgesi) lub dokumenty kontrolne. Czasowe, np. 6-miesięczne licencje lub dokumenty musi posiadać każda wysyłana partia towarów. Do odprawy zwierząt żywych wyznaczono 29 urzędów celnych, 58 urzędów do produktów pochodzenia zwierzęcego i 40 urzędów dla artykułów rolno-spożywczych.

Importerzy muszą przedstawić w urzędzie celnym wiele dokumentów:

  • zgłoszenie celne (tur. Gümrük beyannamesi) wzorowane na SAD (ang. Single Administrative Document), zawierające specyfikację towarów według ich tożsamości, wartości, opakowania, transportu, dostawy, rozliczenia, transportu, podatków. Formularze dostępne w urzędach celnych wypełnia turecki importer lub agent celny w języku tureckim
  • świadectwo przewozowe A.TR (tur. Dolaşım belgesi) lub EUR.1. (albo EUR-MED dla potwierdzenia kumulacji pochodzenia z obszaru krajów Partnerstwa Śródziemnomorskiego). Dokumenty te składa eksporter, a wystawiają je urzędy celne jego kraju. Formularze dostępne w TOBB-Tureckiej Unii Izb i Giełd Towarowych http://www.tobb.org.tr/eng/index.php
  • oryginalną fakturę handlową (tur. Fatura) lub fakturę pro forma w języku tureckim, angielskim lub francuskim
  • świadectwo pochodzenia (tur. Menşe şahadetnamesi), a w razie potrzeby certyfikowania pochodzenia towaru. Dokumenty składa eksporter. Wystawiane są przez urzędy celne kraju eksportera lub jego upoważnione izby handlowe
  • list przewozowy przygotowany przez realizującego transport lub jego agenta
  • certyfikaty sanitarne i fitosanitarne oraz licencje importowe dla roślin, żywca i niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego; wydaje je Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich http://www.kkgm.gov.tr/
  • certyfikaty zgodności, wydawane przez Turecki Instytutu Standaryzacji http://www.tse.org.tr/
  • certyfikaty kontrolne dla niektórych chemikaliów, złomu, produktów odpadowych, śmieci, wydawane przez Ministerstwo Środowiska i Lasów http://www.cevreorman.gov.tr/
  • certyfikaty zdrowia dla farmaceutyków, kosmetyków i żywności oraz licencji importowych dla artykułów higienicznych oraz produktów dla niemowląt; dokumenty te wydaje Ministerstwo Zdrowia http://www.saglik.gov.tr/ .

Określone wymagania dotyczą również importu oraz – w niektórych przypadkach – promocji odżywek dla dzieci, napojów energetyzujących, produktów dietetycznych dla diabetyków, witamin, alkoholu (jego przywóz wymaga m.in. licencji oraz zezwolenia Agencji Regulacji Rynku Tytoniu, Produktów Tytoniowych i Napojów Alkoholowych (http://www.tapdk.gov.tr/). Eksporter alkoholu musi wystawić tzw. certyfikat dystrybucyjny, który upoważnia importera czy dystrybutora do wprowadzenia lub dostarczania na rynek tego produktu.

Jeśli chodzi i import wieprzowiny i produktów z wieprzowiny, to konieczny jest certyfikat zdrowotny z badania próbek produktu. Papierosy natomiast mogą importować jedynie ich producenci oraz państwowe przedsiębiorstwo Tekel. Przywóz do Turcji żywych zwierząt i roślin, ziaren i nasion oraz hormonów wymaga zezwolenia MRiSW i ewentualnie Ministerstwa Zdrowia.

Certyfikaty niezbędne są również przy imporcie farmaceutyków, chemikaliów organicznych (zwłaszcza używanych do produkcji lekarstw i produktów medycznych), detergentów, szczepionek dla ludzi i zwierząt czy hormonów. Dokumenty takie wydają Dyrekcja Generalna Usług Opieki Leczniczej (Directorate General of Curative Care Service) oraz Ministerstwo Zdrowia.

W przypadku klisz rentgenowskich uprawnienia importowe zastrzeżone są jedynie dla Stowarzyszenia Czerwonego Półksiężyca. Licencji importowych (tur. Kontrol belgesi) wydawanych przez resort zdrowia wymaga również import artykułów higienicznych, takich jak szczoteczki do zębów, podpaski, a także produktów dla niemowląt – pampersów czy smoczków.

 

 

W myśl regulacji w sprawie importu produktów oznaczonych CE, Turecki Instytut Standaryzacji wydaje certyfikaty zgodności dla importowanych towarów objętych dyrektywami nowego i globalnego podejścia - co do zasady, bez przeprowadzania testów w kilku przypadkach:

  • jeżeli towar dopuszczony jest do obrotu w UE
  • zgodność towaru poświadczona jest z odpowiednimi regulacjami unijnymi
  • dokumentacja techniczna została przedstawiona Instytutowi przed wwozem towaru
  • towar nosi oznakowanie specjalne typu np. CE, E.

W Turcji zasady standaryzacji w handlu zagranicznym określa nowelizowane co roku rozporządzenie nr 2009/1 Podsekretariatu Handlu Zagranicznego z 31 grudnia 2008 r. http://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/upload/DTS/MevzuatDb/teblig/teb_2009/2009_1/Teblig_2009-1.doc



Źródło: Komisja Europejska