.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Rynek żywności ekologicznej w Turcji

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Georgijew | 2015-10-05 14:04:10
żywność, organiczna, ekologiczna, biologiczna, niezmodyfikowana

Liczbę tureckich gospodarstw ekologicznych szacuje się na około 35 tysięcy, podczas gdy 10 lat temu – w 1994 r. liczba tych gospodarstw wynosiła zaledwie 1705. Turekcie gospodarstwa wytwarzają obecnie ponad 200 rodzajów produtów ekologicznych. Produkty te klasyfikowane są w kategoriach: suszone owoce, orzechy, przyprawy i zioła, świeże i przetworzone warzywa oraz owoce, soczewica, zboża, rośliny przemysłowe, ziarna.

Charakterystyka rynku żywności ekologicznej w Turcji

Początki rolnictwa ekologicznego w Turcji sięgają lat 80-tych, kiedy rozpoczęto nadawanie etykiety zielonej żywności na skutek zapotrzebowania na zdrowe produkty z Unii Europejskiej. W 1999 r. odbyło się w Turcji pierwsze międzynarodowe sympozjum dotyczące rolnictwa ekologicznego zorganizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Uniwersytet Egejski. W 2003 r. w Minsiterswie Rolnictwa powstał departament ds. produktów ekologicznych.

Obszar rolnictwa ekologicznego w Turcji liczy około 524 tysiące hektarów, z czego 76.4% stanowi uprawa przemienna roślin, 16.5% stałe uprawy roślin, a 4.7% to łąki i pastwiska dla zwierząt. Uprawa zbóż w sposób ekologiczny zajmuje najwięcej obszaru rolnego – 198 tysięcy hektarów, uprawy na pasze dla zwierząt – 174 tysiące hektarów a uprawy roślin niejadalnych do wykorzystania w przemyśle – 14 tysięcy hektarów. Z upraw roślinnych jadalnych najwięcej miejsca zajmują uprawy oliwek – 36 tysięcy hektarów, orzechów – 19 tysięcy hektarów oraz brzoskwiń – 5 tysięcy hektarów.

Liczbę tureckich gospodarstw ekologicznych szacuje się na około 35 tysięcy, podczas gdy 10 lat temu – w 1994 r. liczba tych gospodarstw wynosiła zaledwie 1705. Turekcie gospodarstwa wytwarzają obecnie ponad 200 rodzajów produtów ekologicznych. Produkty te klasyfikowane są w kategoriach: suszone owoce, orzechy, przyprawy i zioła, świeże i przetworzone warzywa oraz owoce, soczewica, zboża, rośliny przemysłowe, ziarna.

Opłacalność produkcji ekologicznej Ministerstwo Rolnictwa w Turcji szacuje na co najmniej 30% do 50% zysku w stosunku do zainwestowanych kosztów.

 

Rynek żywności ekologicznej

Popyt na żywność ekologiczną w Turcji wynosi zaledwie około 15% całej produkcji, zaś 75% artykułów rolnictwa ekologicznego jest eksportowanych, głównie do krajów UE. Główne jadalne rośliny ekologiczne konsumowane w Turcji to: zboża, jabłka, winogrona, pomidory, kukurydza i oliwki. Produkty żywnościowe, na które występuje największy popyt to: mleko, jaja, suszone morele, soki z jabłek, suszone pomidory i figi. Mięso z hodowli ekologicznych oraz żywność przetworzona nie są szczególnie popularne. Główne produkty wytwarzane w celach eksportowych to suszone owoce i orzechy, zioła oraz soki owocowe.

Konsumenci żywności ekologicznej w Turcji to grupa ludzi o ugruntowanych preferencjach żywnościowych, która kupuje produkty ekologiczne od kilku lat. Przeciętna kwota miesięczna wydawana na produkty ekologiczne przez tę grupę konsumentów to 400 lirów czyli około 600 PLN miesięcznie. Konsumenci żywności ekologicznej zaopatrują się głównie na bazarach oraz w supermarketach. Sprzedaż internetowa jest niewielka. Informacja medialna jest głównym źródłem wiedzy o żywności ekologicznej dla Turków.

 

Kanały dystrybucji

Produkcja żywności ekologicznej to głównie drobne gospodarstwa rolne. Głowne kanały dystrybucji to sieci supermarketów (60%), otwarte bazary w dużych miastach (25%), handel paszą pomiędzy gospodarstwami ekologicznymi (6%), specjalistyczne małe sklepy (5%), sprzedaż internetowa (2%) oraz sprzedaż bezpośrednia w gospodarstwach rolnych (2%).

Stambuł jest miastem o największej ilości tzw. organic bazaar. Jest tam 7 bazarów z żywnością ekologiczną. Ponadto duży targ ekologiczny znajduje się w Ankarze, Izmirze, Eskişehir, Samsun oraz Konii. Şişli Ecological Public Market w Stambule jest najstarszym bazarem ekologicznym. Został założony przez organizację ekologiczną Buğday. Sprzedaje się tam rocznie około 600 ton ekologicznych warzyw i owoców. Sprzedawcy pochodzą z różnych miast w Turcji. Są to certyfikowani przez Bugday sprzedawcy na podstawie certyfikaów rolnictwa ekologicznego wydawanych przez tureckie instytucje. Podczas selekcji sprzedawców Bugday promuje małe farmy ekologiczne.

 

Eksport i import

Wartość eksportu ekologicznych produktów szacowana jest na około 100 milionów USD. Nıe ma natomiast oficjalnych danych w zkaresie importu i eksportu produktów ekologicznych, gdyż nie są one wyszczegółniowe w odrębnych grupach w informacjach statystycznych. Główne eksportowane produkty to: suszone owoce, orzechy, zioła i przyprawy. Głównymi towarami importowanymi są odżywki dla dzieci, czekolada, kawa, pasza sojowa dla zwierząt. Bawełna i sok jabłkowy są zaliczane do towarów importowanych ale są one produkowane głównie przez tureckie firmy w krajach regionu, najczęściej w Syrii, Iranie i Uzbekistanie, a nastęnie są przetwarzane w Turcji.

 

Legislacja

Wszystkie produkty sprzedawane w Turcji jako ekologiczne – organiczne muszą być certyfikowane zgodnie z turecką ustawą nr 5262 z dnia 03.12.2004, opublikowaną w Official Gazette nr 25659, 27676 z dnia, wraz z poźniejsyzmi zmianami). Instytucje certyfikujące muszą być autoryzowane przez Minsiterstwo Rolnictwa. Na produktach powinna być zamieszczona informacja o produktcie zgodnie z wytycznymi w rozporządzeniu. Dotyczy to w szczególności rozmiaru i koloru logo produktu ekologicznego, którego używanie w przypadku produktów tureckich sprzedawanych w Turcji jest obowiązkowe. Natomiast w przypadku produktów importowanych lub półproduktów do dalszego przetworzenia tureckie logo produktu ekologicznego nie może być wykorzystywane. W przypadku produtków ekologicznych przeznaczonych na eksport, nie ma obowiązku uzyskiwania certyfikatu w instytucjach autoryzaownych przez Minsiterstwo Rolnictwa.

Produkty ekologiczne importowane podlegają takim samym procedurom importowym jak pozostałe produkty żywnościowe, to jest importer musi uzyskać licencję importową na podstawie certyfikatów sanitarnych lub fitosanitarnych wydanych w kraju pochodzenia produktu oraz na podstawie próbek żywności pobranych przez inspektorów sanitarnych po przekroczeniu towaru przez granicę. Ponadto importer produktu ekologicznego musi uzyskać tzw. certyfikat eksportowy, który jest wydawany importerom i eksporterom przez Stowarzysznie Eksporterów - www.tim.org.tr/en/export-guide-required-documents.html. Bez wyżej wymienionego certyfikatu importowane produkty ekologiczne nie mogą uzyskać tureckiego certyfikatu ekologicznego i nie mogą być sprzedawane jako produkty ekologiczne. Takie produkty są albo zwracane do nadawcy lub, jeżeli w zakresie sanitarnych są zgodne z prawem krajowym, są dopuszczone do obrotu jako produkty nieekologiczne. Wynika to z art. 10 ustawy zatytułowanej Organic Farming Law No: 5262. Adoption Date: 1.12.2004.:

”ARTICLE 10. — Organic products or inputs without export certificate cannot be imported as organic products or inputs. Should inspections and controls prove that any imported products and inputs are not organic, such products and inputs cannot be allowed in, distributed or sold as organic products or inputs. Such products or inputs are either returned to their sender or, if complying with the national legislation, are allowed for use within the country as non-organic products or inputs.”

Przepisy tureckie nie zakazują natomiast aby obok tureckiego logo produktu ekologicznego było umieszczone inne logo ekologiczne, na przykłąd unijne lub amerykańskie.

Więcej informacji na temat certyfikacji ekologicznej znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa http://www.tarim.gov.tr/Konular/Organic-Farming/About-Organic-Farming?Ziyaretci=c95ed4dc-f268-48e0-83b4-b99fefed00a9.

Organizacje publiczne i prywatne, które świadczą usługi certyfikacji żywności ekologicznej, ponieważ zostały autoryzowane do tych czynności przez Ministerstwo Rolnictwa to:

BCS OKO-Garantie GMBH

IMO-Control
ECOCERT
ETKO Ekolojik Tarim Kontrol Organizasyon

EKOTAR Ecological Agricultural Products Production, Control, Certification, Industry And Trade Co., Ltd

ICEA Istitulo Per La Certificazione Etica E Ambientale

CERES Certification Of Environmental Standards GmbH

ORSER Kontrol Ve Sertifikasyon Ltd

Anadolu Ecological Products Inspection And Certification Ltd

TURKGAP Agricultural Practices Control And Certification Services Trade Co., Ltd

NISSERT International Certification And Inspection Services Ltd

IMC LTD

ANKA Global Control and Certification

KALITEST Certification and Training Services

EGETAR Control and Certification Services

BIO. INSPECTA Control and Certification

Ismail DEMIRCAN NOPcert Organic Organic Agricultural Practices Inputs and Organic Products Certification Services

Control Union Inspection and Certification Ltd.

ECAS Certification and Inspection Ltd.

ORTAR Control and Certification Services Ltd.

Większość z wyżej wymienionych instytucji oferuje certyfikację według następujących norm: tureckiego rozporządzenia o certyfikacji ekologicznej, rozporządzenia UE, NOP (USA), JAS (Japonia), jak i norm prywatnych organizacji, takich jak Tesco standard Nature i Fairtrade i tekstylnych standardów produkcyjnych GOTS i OE.

Organem certyfikacyjnym większości rolników ekologicznych jest Ekotar (TR-OT-006), wybierany głównie przez drobnych rolników. Dla bawełny i tkanin, Control Union jest głównym organem kontrolnym (TR-OT-005). IMO-CONTROL (TR-OT-002) i Ecocert (TR-OT-003) specjalizują się w certyfikowaniu upraw przeznaczonych na eksport.

 

Wsparcie rządowe dla rolnictwa ekologicznego

Rząd turecki silnie wspiera produkcję żywności ekologicznej. W 2014 r. dopłaty to produkcji wynosiły 500 tureckich lirów do hektara upraw warzyw i owoców, 100 lirów do hektara upraw roślinnych, 5 lirów do jednego ula pszczelego, 0,45 liry do każdej ryby oraz od 10 do 15 lirów od pogłowia bydła hodowanego w warunakch ekologicznych.

W Narodowym Planie Rozwoju na rzecz rolnictwa ekologicznego 2013-2016 (Organik Tarim Ulusal Eylem Plani 2013-2016) zaalokowano ponad 6 milionów lirów w celu dopłat do 5 głównych obaszrów rolnictwa ekologicznego: rozwój i ekspansja eksportowa rolnictwa ekologicznego, wzmocnienie usług związanych z certyfikacją żywności ekologicznej, udoskonalenia baz danych i identyfikacji produktów ekologicznych, szkolenia dla personelu i wzmocnienie instytucji działających na rzecz ekorolnictwa.

Dostępne są również dopłaty na rzecz promocji produkcji ekologicznej dla firm, przeprowadzania badań w zakresie nawozów dla rolnictwa ekologicznego i badań ziemi uprawnej oraz innych konsultacji w zakresie rolnictwa ekologicznego. Ponadto niektóre banki udzielają zmniejszenia o 50% wysokości oprocentowania kredytów dla rolników ekologicznych.

Mınisterstwo Rolnictwa za pośrednictwem 30 państwowych instytutów badawczyh prowadzi badania lub prace rozwojowe w zakresie rolnictwa ekologicznego. Darmowe doradztwo jest udzielane przez ww. instytucje za pomocą wydziałów w urzędach gmin. Uniwersytety Ege, Erzurum Atatürk, Ankara, Çukurova, 19 mayis, Uludağ posiadają wydziały w zakresie rolnictwa ekologicznego.

Na poziomie technologicznym i teoretycznym wiedza o rolnictwie ekologicznym w Turcji jest rozpowszechniania przez instytucje publiczne. W praktyce większość rolników nie przywiązuje jednak dużej wagi do ekologii w rolnictwie. Wciąż jest duży potencjał do zagospodarowania na rynku tureckim w zakresie przetworzonej żywności ekologicznej.

 

Najważniejsze instytucje dla rynku żywności ekologicznej:

• Aegean Exporters' Association (AEA): www.eib.org.tr

• Association of Organic Agriculture (ETO): www.eto.org.tr

• Bugday Association for Supporting Ecological Living: www.bugdayglobal.org

• Ege University, Faculty of Agriculture (EUFA): www.agr.ege.edu.tr

• Department of Good Agricultural Practices and Organic Agriculture: www.bugem.gov.tr

 

Stowarzyszenie producentów żywności ekologicznej:

http://www.orguder.org.tr

Adres:

Büyükdere Cad. Somer Apt No:64 Kat:5 D:13 Mecidiyeköy/İstanbul

 

Tel:

0 212 347 25 60

 

Fax:

0 212 347 25 70

 

E-mail:

orguder@orguder.org.tr

 

   

 

http://bugdayglobal.org

Buğday Associaton for Supporting Ecological Living

Adres: Asmalı Mescit Mah.Nergis Sok.No:8/8 Beyoğlu İstanbul

E-mail: portal@bugday.org

Telephone: +90 212 2525255

Fax:+90 212 2525256

 

http://www.sunder.com.tr

SUNDER Deri Sanayi, Gıda, Turizm ve Dış Ticaret Ltd. Şti.

Adres: İbni Melek Mah. TOSBİ Yol 4 Sok. No:17, 35900, Tire - İzmir

Tel: +(90) - 232 - 513 51 50 +(90) - 232 - 513 51 52

Fax: +(90) - 232 - 513 51 51

E.mail: sunder@sunder.com.tr

 

https://www.naturey.com

Naturey Doğal Ürünler ve Danışmanlık, San. ve Tic. Ltd. Şti.

Adres

:

Kartaltepe Mah. Necmettin Sadak Sok. No:5/2 34144 Bakırköy / İstanbul

Tel

:

+90 212 572 75 45 (pbx)

Faks

:

+90 212 572 75 45

 

http://www.batafood.com/about-us/

 

 

Produkcja jaj organicznych:

http://dogalciftlik.net/organik-yumurta-uretimi/

http://www.hasanbey.com/?gclid=CJCCit3R0sUCFQoGwwod3qMApg

http://cityfarm.com.tr/index.php/organik-sut-urunu-ve-yumurta/organik-yumurta-1/organik-yumurta-10-lu.html?gclid=CICN9OXR0sUCFQXLtAodgi0AuQ

http://koryumurta.com.tr/ciftligimiz.html

http://www.mutlutavuk.com.tr/koy-yumurtasi.html

http://www.flotty.com.tr/flotty-tr/sss.html

http://www.tavuksatisi.com/organik-yumurta/

 

Mleko organiczne:

http://www.doganorganik.com.tr/tr/yazi.php?id=35

http://www.pinarsutum.com/

http://baysutcu.com/organik-sut.html

 

Produkty z mąki organicznej:

http://bemtat.com/urunler.php

http://www.ekmeksanati.com/documents/sd6ke_organik_ekmek.html

http://ihe.com.tr/u/organik-tam-bugday-unu-18

http://organikanne.net/2012/03/13/ekmegin-en-iyisi-eksi-mayali-organik-tam-bugday-ekmegi/

 

Targi żywności ekologicznej:

http://www.exponatura.net/

http://www.freshturkiye.com.tr/en/

http://www.fuartakip.com/fuarlar/fuarturdetay.asp?ID=23137

http://www.ecocert.com.tr/6-izmir-organik-%C3%BCr%C3%BCnler-fuar%C4%B1.html

 

Portale internetowe o żywności ekologicznej:

http://www.timeoutistanbul.com/en/aroundtown/article/2605/Market-day

http://www.dryfoodmarketing.com/hak.asp

http://www.foodturkey.com.tr/global-food-industry-meeting-food-ingredients-fi-istanbul/

http://ekolojikpazar.org/?page_id=36